La Delegació del CSIC a Catalunya convoca la quarta edició del concurs Ciència en Memes per trobar el millor meme d’inspiració científica creat pels usuaris. Es convoca a través de la plataforma Twitter i estarà obert entre el 13 de juliol i el 18 de setembre. Tindrà dues modalitats: el premi del jurat i el premi del públic.
El concurs #CienciaenMemes es va posar en marxa el 2019 per fomentar la ciència des d’una perspectiva còmica i lúdica, i es desenvolupa exclusivament mitjançant Twitter per potenciar l’ús d’aquesta xarxa social. És obert a qualsevol participant.
La RAE defineix la paraula ‘meme’ com a “imatge, vídeo o text, en general distorsionat amb fins caricaturescs, que es difon principalment a través d’internet”. En català, el TERMCAT recull la definició de ‘mem’ com a “Element informatiu, generalment una imatge, una frase o un vídeo de to humorístic, generat a internet o en altres mitjans audiovisuals, que s’escampa per les xarxes socials i és imitat, compartit o utilitzat per un gran nombre de persones”.
Un mem és, doncs, una imatge que descriu una idea, concepte o situació, manifestada en qualsevol tipus de mitjà virtual i que es replica a través d’Internet.
Amb el concurs #CienciaenMemes es cerca la participació activa dels usuaris de Twitter i el foment de la creativitat i la ciència des de l’humor. Els mems poden respondre a qualsevol mena de temàtica científica, sempre que la seva relació amb la ciència sigui clara i lògica.
#CienciaenMemes està organitzat per la Delegació del CSIC a Catalunya i compta amb el suport de Cultura Científica del Consell Superior d’Investigacions Científiques. Els guanyadors de les edicions anteriors es poden veure en aquest enllaç í.
Termini i procediment
- El concurs començarà aquest dimecres 13 de juliol de 2022 i finalitzarà el 18 de setembre a les 23.59 hores (horari peninsular), moment en què no s’acceptaran noves propostes.
- El procediment per participar és senzill: el contingut creat per cada participant s’ha de pujar en un únic tuit que contingui, almenys, la informació següent:
- Un esment al compte @CSICCat.
- L’etiqueta #CienciaenMemes.
- El meme com a únic contingut multimèdia del tuit.
- El tuit pot anar acompanyat de text a la publicació, si bé el meme és l’únic que es tindrà en compte per al premi.
- Cada persona pot crear tants memes com vulgui, però cadascú haurà de ser publicat en un únic tuit.
- Els mems poden estar escrits en català, castellà, gallec o basc.
- El contingut ha de ser original, creat pel mateix autor o autora i no s’ha utilitzat amb anterioritat.
- El meme serà una imatge estàtica (format .jpg o .png) o dinàmica (format GIF) que respongui a qualsevol tipus de temàtica de ciència com, per exemple, història de la ciència, anatomia animal, física quàntica, robòtica, astrofísica , ciències humanes i socials, etc.
- A partir del 18 de setembre, per poder facilitar la deliberació del jurat, si algun participant té un compte privat de Twitter haurà de posar-lo momentàniament públic o enviar a la Delegació del CSIC a Catalunya, a través de MD (missatge directe a Twitter) o email, una captura de pantalla del seu tuit, on s’ha de poder visualitzar la menció a aquesta institució i l’etiqueta #Cienciaenmemes.
Desqualificació
Els tuits seran desqualificats del concurs si:
- Contenen més d’una imatge o mem per publicació.
- La temàtica del mem no està relacionada de cap manera amb el món científic.
- El format de la imatge és diferent de .jpg, .png o .gif.
- Es considera que el mem promou un missatge sexista, racista, homòfob o conté qualsevol altra forma de discriminació.
Selecció i premis
-
- Cada participant declara ser responsable de l’autoria del mem presentat i complir els requisits que consten en aquestes bases. Les persones participants autoritzen la comunicació, exhibició i difusió dels mems pel CSIC de Catalunya, a través dels seus portals web, xarxes socials, o en qualsevol altre format/material, sempre amb esment del compte de Twitter de l’autor/ a. En cap cas no hi haurà remuneració econòmica.
- Es repartiran dos premis consistents en un lot de publicacions de diferents col·leccions del CSIC.
- Tots els usuaris participen en la mateixa modalitat, si bé es lliuraran dos premis diferents:
- Categoria Jurat: un jurat de 5 persones, format per diferents representants del CSIC i de la comunitat científica, decidirà el millor mem entre tots els participants. Es valorarà la creativitat, l’originalitat, l’adequació i el valor de la divulgació que es planteja.
- Categoria Públic: la publicació amb el mem que més retuits rebi, comptabilitzats a la publicació original, serà la guanyadora d’aquesta categoria. Els retuits es comptaran fins el 25 de setembre a les 23:59h (horari peninsular).
- El jurat es pot declarar desert el premi a la Categoria Jurat. La data de la decisió del jurat s’anunciarà públicament amb antelació.
- La decisió es farà pública a través de les xarxes socials de @CSICCat i es publicarà al web www.delegacion.catalunya.csic.es/.
- Es contactarà amb les persones premiades mitjançant MD per concretar l’adreça d’enviament dels llibres. És un concurs circumscrit a l’àmbit nacional (les persones guanyadores han d’aportar una direcció d’enviament dins d’Espanya).
- La participació suposa acceptar aquestes condicions. La interpretació de les bases, així com qualsevol decisió referent al concurs, correspon a l’organització.
- Aquestes bases estan publicades a www.delegacion.catalunya.csic.es/.
El jurat d’aquesta quarta edició de #CienciaenMemes es donarà a conèixer properament i s’adjuntarà a aquestes bases.
Per qualsevol dubte, podeu contactar a través de Twitter (mitjançant MD o amb l’etiqueta #CienciaenMemes) o Facebook, així com a l’adreça difusio@dicat.csic.es
