El científic de GEO3BCN-CSIC ha obtingut el reconeixement per unanimitat a la categoria de Ciències Mediambientals i de la Terra. El jurat ha atorgat el premi per la seva contribució al treball sobre l’arribada dels primers colonitzadors a les illes Açores

Santiago Giralt, investigador de Geociències Barcelona del CSIC (GEO3BCN-CSIC), ha estat guardonat amb el Premi Ciutat de Barcelona 2021 a la categoria de Ciències Ambientals i de la Terra. Aquest premi el rep com a reconeixement al treball multidisciplinari que ha permès concloure que la colonització de les illes Açores es va produir 700 anys abans de l’arribada dels portuguesos gràcies a unes condicions climàtiques favorables.

El jurat, integrat per Isabel Cacho (presidenta), Esther Garcés, Giorgios Kallis, Josep Peñuelas i Frederic Bartumeus Ferrè ha atorgat aquest premi per unanimitat a Santiago Giralt, que va liderar l’article titulat Climate change facilitated early colonization of the Azores Archipelago during Medieval times, publicat a la revista PNAS a l’octubre del 2021.

El jurat ha valorat aquest treball per tractar-se d’una investigació que destaca la rellevància del clima en les migracions humanes i l’impacte de la petjada antròpica en el medi ambient des de temps pretèrits.

El treball reconstrueix quan, com i sota quines condicions climàtiques es van habitar les Açores per primera vegada. A més, analitza l’evolució temporal de l’impacte que van tenir aquests primers assentaments humans sobre els ecosistemes a partir de l’anàlisi multidisciplinària i la datació dels sediments extrets de diferents llacs situats a cinc illes de l’arxipèlag.

La investigació també suggereix que aquests primers colonitzadors procedien del nord d’Europa i que haurien aprofitat unes condicions climàtiques favorables per navegar fins a aquestes illes volcàniques, situades a uns 1.450 km de les costes europees.

A més de comptar amb la participació de científics de GEO3BCN-CSIC, en aquest estudi també hi va participar personal del CREAF, de l’Institut d’Investigacions Marines (IIM-CSIC), del Museu Nacional de Ciències Naturals (MNCN-CSIC), de la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat de les Açores.

El jurat destaca el lideratge del premiat i la tasca dels equips interdisciplinaris del CREAF, de la UB i de l’ICTA de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Santiago Giralt Romeu és geòleg i treballa en el camp de la sedimentologia lacustre, dedicant la seva recerca a la reconstrucció climàtica i ambiental dels darrers mil·lennis de la història de la Terra. Actualment treballa com a investigador científic a GEO3BCN-CSIC i des de l’any 2019 és vicedirector del centre.

Giralt es va doctorar el 1998 per la UB i, posteriorment, va treballar durant dos anys i mig al Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (Bèlgica) amb una beca postdoctoral del Ministeri d’Educació i Ciència. El 2001, l’investigador va tornar a Espanya amb un contracte de reincorporació de doctors al departament d’Ecologia de la UB, fins que el 2003 va obtenir un contracte Ramón y Cajal a l’Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera (ICTJA-CSIC), antiga denominació de Geociències Barcelona. Des del 2007, Giralt és científic titular en aquest mateix institut del CSIC.

Els Premis Ciutat de Barcelona són convocats anualment per l’Ajuntament de Barcelona per tal de premiar la creació, la recerca i la producció de qualitat realitzada a Barcelona. Té 19 categories, que abasten diferents àmbits de les ciències, les arts i la comunicació. L’acte de lliurament del premi se celebrarà el 15 de febrer al Saló de Cent i es retransmetrà en directe per betevé a partir de les 18.00 h.

 

 

 

Instituto de Análisis Económico (IAE)

Santiago Giralt a l’entrada del centre Geociencias Barcelona del CSIC (GEO3BCN-CSIC).