La matinada del passat 25 de març va tenir lloc el llançament de 36 satèl·lits de la iniciativa OneWeb, que van equipats amb fotodiodes fabricats a la Sala Blanca de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM). Aquest es el cinquè llançament d’aquest projecte, que persegueix posar a l’espai una ‘megaconstel·lació’ de satèl·lits que permetin la comunicació a tot el món.

L’IMB-CNM està celebrant l’èxit del cinquè llançament de OneWeb Satellites a l’espai, la matinada del 24 al 25 de març. Aquest centre del CSIC està involucrat en el procés, tot desenvolupant fotodíodes de silici perquè serveixin com a sensors de seguiment solar per als satèl·lits. Cada satèl·lit té un total de 4 sensors.

Els fotodíodes de silici han estat fabricats a la Sala Blanca de l’IMB-CNM pel Grup de Detectors de Radiació (RDG) i comercialitzats per la companyia D + T Microelectrònica. Els fotodíodes s’integren com a components dels sensors que proporciona SolarMEMS Technologies.

“La funció d’aquests fotodíodes és la de detectar la llum solar i convertir-la en un senyal elèctric per als sensors, els quals permeten als satèl·lits detectar la seva posició en relació al Sol”, explica Daniela Bassignana, gestora de projectes del Grup de Detectors de Radiació.

Fins ara, OneWeb havia llançat 110 satèl·lits a l’espai per formar la seva megaconstel·lació. Amb aquest cinquè llançament de 36 satèl·lits, l’IMB-CNM té ara més de 500 fotodíodes en l’espai. Segons el comunicat de premsa de OneWeb, l’enlairament es va produir el 25 de març a les 02:47 GMT. Els satèl·lits de OneWeb es van separar del coet i es van distribuir en nou lots durant un període de 3 hores i 51 minuts, i es va confirmar l’adquisició de senyal en els 36 satèl·lits.

Una megaconstelació per permetre la comunicació a tot el món

Tal com explica Bassignana, “la megaconstel·lació OneWeb té com a objectiu permetre la comunicació a tot el món per aire, mar, terra, proporcionant connexió a qualsevol persona, en qualsevol lloc a través de cobertura 3G, LTE, 5G i Wi-Fi”. El pla és llançar fins a 648 satèl·lits d’aquí a finals de 2022, el que brindarà cobertura global.  El llançament en directe es pot veure des d’aquí

Comunicació IMB-CNM

Lanzamiento Oneweb

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)