Una investigació internacional demostra quantitativament quan és possible que l’activitat sísmica tingui un efecte disparador de les erupcions volcàniques. El treball mostra que els terratrèmols d’Amèrica Central el 2012 haurien influït en l’erupció i l’activació d’alguns volcans de la zona. Joan Martí, investigador de GEO3BCN-CSIC ha col·laborat en aquest treball, publicat a la revista Scientific Report.

Els terratrèmols del 2012 a Amèrica Central haurien influït en l’erupció i l’activació d’alguns volcans de la zona, segons un nou estudi internacional publicat a la revista Scientific Report. L’investigador de Geociències Barcelona (GEO3BCN-CSIC), Joan Martí, ha col·laborat en aquesta publicació liderada per l’investigador Gino González, estudiant de doctorat de la Universitat de Bari a Itàlia i membre de la ONG Volcans Sense fronteres

L’estudi demostra la relació directa que hi pot haver entre activitat sísmica i volcànica. “El nostre estudi demostra quantitativament quan és possible que els terratrèmols desencadenin erupcions volcàniques”, explica Martí.

D’acord amb l’estudi, els terratrèmols podrien influir en l’activitat volcànica, però només en casos molt concrets en què el volcà ja està en un estat de preparació eruptiva molt avançat. “En el cas d’un volcà en estat de repòs, l’aportació d’energia sísmica al sistema no és suficient per poder iniciar l’erupció”, afegeix el vulcanòleg.

Disposar d’un bon monitoratge dels volcans actius

“No és una situació que es pugui donar de manera generalitzada sinó en casos molt particulars, cosa que indica la necessitat de disposar d’un bon monitoratge volcànic en aquells volcans potencialment actius”, detalla l’investigador de GEO3BCN-CSIC.

Per comprovar aquesta relació, l’equip investigador ha analitzat els sismes ocorreguts a Costa Rica, El Salvador i Guatemala entre els mesos d’agost i novembre del 2012, període en què Amèrica Central va patir tres dels terratrèmols més grans amb una magnitud mínima de 7.3.

Darrere d’aquests moviments sísmics, l’activitat volcànica d’aquesta regió es va incrementar durant dies i, fins i tot, anys després. Així mateix, es van succeir erupcions de volcans que portaven dècades o centenars d’anys inactius. “Els volcans i els terratrèmols estan més units del que pensem i això podria tenir implicacions a la geodinàmica global de l’interior de la Terra”, destaca Gino González.

La investigació també apunta que, quan s’analitza els possibles efectes d’un moviment sísmic sobre un volcà, cal tenir en compte no sols la mida del terratrèmol, sinó també el temps de ruptura, la freqüència dominant i l’energia que irradia. “Amb aquesta observació regional arribem a la conclusió que un terratrèmol, per més gran que sigui, no és capaç de reactivar un volcà amb una activitat molt baixa i fer que entri en erupció. Els terratrèmols no poden disparar erupcions volcàniques, però sí que poden ajudar que ho facin aquells volcans que estan amb alta activitat prèvia”, aclareix l’investigador de Bari.

Una eina per a la predicció

Per a Dmitri Rouwet, coautor de la investigació i investigador de l’Institut Nacional de Geofísica i Vulcanologia d’Itàlia, les conclusions d’aquesta investigació són importants per a la reducció de desastres: “Sabem que passaran grans terratrèmols. Si coneixem prèviament el grau d’activitat dels volcans, podríem saber quins volcans faran erupció a mig termini”. “En aquest sentit, cal treballar a nivell local i regional per preveure possibles erupcions i, amb això, evitar pèrdues de vides humanes i econòmiques”, afegeix Rouwet.

En aquest treball han col·laborat investigadors del Japó, Itàlia, Espanya, Hongria i Guatemala de diferents universitats i centres de recerca com ara Volcans sense Fronteres, l’International Institute of Seismology and Earthquake Engineering (Japón), el National Graduate Institute for Policy Studies (Japón), la Universidad de Bari, l’Institut Nacional de Geofísica i Vulcanología de Italia, el National Research Institute for Earth Science and Disaster Resilience (Japón), la Universidad de Bolonia, la Japan Academy, la Universidad de Massey, el Institute of Earth Physics and Space Science (Hongría), la Universidad de Costa Rica i l’Institut Nacional de Sismologia, Vulcanología, Meteorología i Hidrología de Guatemala.

Article original

González, G., Fujita, E., Shibazaki, B. et al. Increment in the volcanic unrest and number of eruptions after the 2012 large earthquakes sequence in Central America. Sci Rep 11, 22417 (2021). https://doi.org/10.1038/s41598-021-01725-1

Comunicació Geociencias Barcelona – CSIC

 

Instituto de Análisis Económico (IAE)