Rebrà dos milions d’euros en finançament i vuit contractes predoctorals. És un dels tres centres CSIC que reben distincions d’excel·lència en la convocatòria.

L’Institut de Ciències de l’Espai (ICE, CSIC) ha obtingut el segell Maria de Maeztu d’excel·lència, una distinció que reconeix  els centres i unitats que fan recerca de frontera altament competitius i que es troben entre els millors del món en les seves respectives àrees científiques.

Juntament amb aquesta distinció, l’ICE rebrà dos milions d’euros i vuit contractes predoctorals en els propers anys. “Estem molt feliços de rebre aquest gran reconeixement a la nostra feina i estem segurs que ens permetrà seguir millorant encara més”, explica Diego F. Torres, director del centre i investigador principal del projecte.

L’Agència Estatal d’Investigació (AEI), dependent del Ministeri de Ciència i Innovació, va resoldre provisionalment divendres passat la convocatòria del programa de Centres i Unitats d’Excel·lència Severo Ochoa i Maria de Maeztu. Aquests reconeixements tenen com a objectiu finançar i acreditar els centres i unitats de recerca, en qualsevol àrea científica, que demostren impacte i lideratge científic a nivell internacional i que col·laboren activament amb el seu entorn social i empresarial.

Els requisits, nivells d’exigència, criteris i procediments d’avaluació i selecció referits a l’excel·lència científica no estableixen diferències entre centres i unitats, que han estat seleccionats pels seus resultats científics i els seus programes estratègics després d’una rigorosa avaluació en què han participat científics internacionals de prestigi. La inversió total del programa és de 40 milions d’euros.

Els centres premiats

A més de l’ICE, altres dos centres del CSIC han rebut distincions d’excel·lència. Són l’Institut de Física Teòrica (IFT), centre mixt amb la Universitat Autònoma de Madrid, que ha rebut l’acreditació Severo Ochoa; i el Centre Andalús de Biologia del Desenvolupament (CABD), a Sevilla, que rep també la distinció Maria de Maeztu. A més, l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA), a Mallorca, rebrà 200.000 euros.

En la convocatòria 2020, han estat guardonats set centres d’excel·lència ‘Severo Ochoa’ i sis unitats d’excel·lència ‘María de Maeztu’ del total de 50 sol·licituds presentades, 17 centres i 33 unitats. La proposta de l’Agència Estatal d’Investigació inclou guardons d’excel·lència a altres institucions de recerca pioneres a Espanya, com el Centre de Biotecnologia i Genòmica de Plantes (CBGP), CIC-Nanogune, IMDEA-Nanociència, Centre de Regulació Genòmica (CRG), centre d’Estudis Monetaris i Financers (CEMFI), Basque Center on Cognition Brain and Language (BCBL), centre Nacional d’Investigacions Cardiovasculars (CNIC), centre de Recerca Matemàtica, l’Institut de Matemàtiques de la Universitat de Granada (IMAG) i l’Institut d’Investigació Oncològica Vall d’Hebron (VHIO).

ICE Comunicació i Divulgació / CSIC Comunicación

 

Instituto de Análisis Económico (IAE)

Entrada a la seu de l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE).