L’ICE és el tercer centre del CSIC a Catalunya que participa en el programa Magnet, després de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC). El Departament d’Educació, la Fundació Jaume Bofill i l’Institut de Ciències de l’Educació de la UAB promouen aquesta iniciativa, amb la col·laboració d’institucions culturals i científiques del territori i de les administracions locals, com és el cas de l’Ajuntament d’Igualada

L’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC) comença a participar aquest curs 2021-22 en un projecte d’innovació educativa en el marc del Programa “Magnet, aliances per a l’èxit educatiu”, que desenvolupen 31 centre educatius d’arreu de Catalunya. El projecte fomentarà un aprenentatge científic i tecnològic a l’alumnat de l’Escola Gabriel Castellà i Raich, a Igualada.

En la presentació del programa Magnet a la capital de l’Anoia han participat representants de les institucions que l’impulsen, com ara el Consistori d’Igualada, el Departament d’Educació, la Fundació Jaume Bofill, l’ICE-CSIC i l’Escola Gabriel Castellà i Raich.

El director de l’ICE, Diego F. Torres, ha transmès el compromís i la il·lusió del centre amb el programa i ha assegurat que la possibilitat de fer ciència «no és tan llunyana». A més, ha explicat que Magnet cristalitza el compromís de l’institut amb la divulgació i el retorn científic a la ciutadania.

Gabriel Castellà, una escola, un univers d’aprenentatge

L’aliança amb l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC) té com a objectiu estimular el pensament científic de l’alumnat de l’escola Gabriel Castellà. Fer-se preguntes, fomentar la capacitat d’observació, cercar evidències i qüestionar-se les respostes permetrà a l’alumnat comprendre que la ciència és un sistema basat en l’evidència, l’experimentació i el raonament. L’expertesa de l’ICE-CSIC fomentarà un aprenentatge científic i tecnològic a l’alumnat. L’ICE és el tercer centre del CSIC a Catalunya que participa en el programa Magnet, després de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) en aliança amb l’Escola Tanit, i el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) en aliança amb l’Institut Rocagrossa de Lloret de Mar.

MAGNET. Aliances per a l’èxit educatiu

MAGNET. Aliances per a l’èxit educatiu” és un programa que involucra centres educatius i institucions de referència en projectes educatius innovadors i de qualitat. L’objectiu és acompanyar els centres educatius en el desenvolupament de projectes portats a terme en aliança amb una institució de referència. Magnet és un programa impulsat conjuntament pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, la Fundació Jaume Bofill i l’Institut de Ciències de l’Educació de la UAB, ens col·laboració amb ajuntaments com és el cas d’Igualada.

Les institucions que hi participen són institucions capdavanteres en un camp de coneixement específic (ciència, tecnologia, art, comunicació audiovisual, etc.) que tenen un compromís educatiu amb la societat, i una gran capacitat de transferir innovació i coneixement.

El programa Magnet aplega 33 centres educatius amb un total de 10.168 alumnes i 1.107 docents de 19 municipis de tot Catalunya. Aquest curs 2021-22 comencen set projectes nous, entre els quals hi ha l’Escola Gabriel Castellà i Raich. La resta de centres catalans que s’han incorporat al projecte Magnet aquest curs són l’Escola Ferreries (Tortosa), l’Escola El Vallès (Terrassa), l’Escola Margalló (Castelldefels), l’Escola Rubió i Ors (Reus), l’Escola Gabriel Castellà i Raich (Igualada), l’Institut Rocagrossa (Lloret de Mar) i l’Institut La Serreta (Rubí).

ICE-CSIC Comunicació

Instituto de Análisis Económico (IAE)

Roda de premsa de la presentació del programa Magnet, a Igualada.