El carcinoma hepatocel·lular (CHC) és el càncer de fetge més comú i la fase final d’algunes malalties hepàtiques cròniques, com l’hepatitis viral, la malaltia hepàtica alcohòlica o l’esteatohepatitis no alcohòlica (EHNA). Científics del CSIC a l’IIBB han descobert el paper clau d’una proteïna en el desenvolupament de carcinoma hepàtic per EHNA.

El sobrepès i l’obesitat són factors de risc coneguts per al desenvolupament de càncer, especialment de carcinoma hepatocel·lular o CHC. Tot i les importants millores terapèutiques en els últims 20 anys, les opcions de tractament eficaces es limiten principalment als estadis inicials de la malaltia. Lamentablement, l’arsenal terapèutic per al CHC és limitat, ineficaç i està subjecte a quimio-resistència per mecanismes poc coneguts.

En un recent estudi publicat al Journal of Hepatology, amb Laura Conde de la Rosa com a primera autora, científics de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB) delCSIC han descobert el paper crític de la proteïna STARD1 en el desenvolupament de CHC com a conseqüència de l’esteatohepatitis no alcohòlica o EHNA. EHNA és una etapa avançada de la malaltia de fetge gras, caracteritzada per inflamació i fibrosi, i és una de les principals causes de cirrosi hepàtica. Es preveu que el CHC causat per aquesta malaltia augmenti a tot el món en els propers anys, ja que està associat a la creixent prevalença d’obesitat i diabetis de tipus 2 a nivell global.

STARD1: una proteïna essencial

La proteïna STARD1 és responsable de transportar colesterol cap a la membrana interna del mitocondri, orgànul cel·lular que genera la major part de l’energia necessària per a la maquinària cel·lular.

En l’estudi, l’equip liderat pel científic delCSIC José C. Fernández-Checa revela que en pacients de CHC es produeix una sobreexpressió de la proteïna STARD1, la qual al seu torn promou la síntesi anormalment elevada d’àcids biliars (ASB) a través del mitocondri. Aquests àcids biliars, al seu torn, estimulen gens relacionats amb l’aparició de tumors.

Els àcids biliars, expliquen els científics, a més de contribuir a la formació de la bilis i a la digestió dels greixos, actuen com a molècules de senyalització i modulen l’aparició de nous tumors hepàtics.

En experiments en laboratori, els científics han confirmat que la sobreexpressió de STARD1 en ratolins augmenta la multiplicació de tumors hepàtics, mentre que la supressió de STARD1 específica dels hepatòcits va reduir la càrrega tumoral.

Aquest estudi ha estat coordinat per José C. Fernández-Checa, líder del grup “Regulació mitocondrial de la mort cel·lular” de l’IIBB-CSIC, en col·laboració amb Michael Karin, de la Universitat de Califòrnia San Diego.

Aquesta troballa pot tenir una potencial rellevància clínica i traslacional, ja que identifica STARD1 com un nou actor en el desenvolupament delcarcinoma hepatocel·lular, i pot permetre estudiar noves vies futures de tractament.

Article de referència:

Conde de la Rosa L, Garcia-Ruiz C, Vallejo C, Baulies A, Nuñez S, Monte MJ, Marin JJG, Baila-Rueda L, Cenarro A, Civeira F, Fuster J, Garcia-Valdecasas JC, Ferrer J, Karin M, Ribas V, Fernandez-Checa JC. STARD1 promotes NASH-driven HCC by sustaining the generation of bile acids through the alternative mitochondrial pathway. J Hepatol, in press
https://doi.org/10.1016/j.jhep.2021.01.028

 

 

 

Instituto de Análisis Económico (IAE)