Seminari “El mar en un gabinet”, Aina Trias Verbeeck

Institució Milà i Fontanals Egipcíaques, 15, Barcelona

El mar en un gabinet. Lloc i funcions de la flora i fauna marines en el gabinet dels Salvador (Barcelona, 1616-1756)
Aina Trias Verbeeck (IMF-CSIC)

Aprofundir en els testimonis d’origen marí que trobem a la col·lecció Salvador conservada a l’Institut Botànic de Barcelona és el punt de partida de la proposta de recerca. Comptem amb una quantitat considerable d’espècimens aquàtics a la col·lecció i/o la traçabilitat d’alguns d’ells a través de la biblioteca i correspondència familiar. A més, una peça cabdal és el manuscrit sobre la pesca a Catalunya, conservat a París i redactat pel col·leccionista i apotecari Joan Salvador i Riera el 1722.

Amb l’anàlisi dels contexts de producció i recepció d’aquests elements, es vol visibilitzar la importància dels actors considerats perifèrics, intermediaris i facilitadors en la generació de coneixement científic sobre la mar. Principalment, però no únicament, el paper clau dels col·leccionistes, així com l’apropiació de coneixements i tècniques de les cultures artesanals i comercials al voltant de l’explotació del mar i dels seus recursos.

Els sabers del mar viatgen vinculats a l’auge i decadència de totes aquestes pràctiques i els circuits que generen. Aquest marc permet inserir la investigació en una perspectiva global dels intercanvis vinculats a la història natural, la materia medica i l’apotecaria als segles XVII i XVIII.

Aina Trias Verbeeck, llicenciada en biologia (UB) i màster en història de la ciència (UAB), amb formació complementària en educació i comunicació de la ciència i gestió de museus, és doctoranda en Història de la Ciència (UAB/IHC-UB) a la Institució Milà i Fontanals (IMF-CSIC), en el marc del projecte “Saberes de las dos Indias. La materia medica en el mundo colonial ibérico, ss. XVI-XVII (IberMatMed PID2019-106449GB-100)” i membre del projecte internacional “SciCoMove: Scientific Collections on the Move”. Abans de dedicar-se en exclusiva a la recerca, fou llibretera; formà part del projecte “GABMUSANA 2016-2018. Del gabinete de maravillas al museo anatómico popular” i treballà en educació i divulgació científica -especialment vinculada amb la mar- en museus, organitzacions i institucions a Mallorca, Menorca, Barcelona, Colòmbia i Bèlgica.

Format híbrid
a) Presencial: Aula de seminaris (1er pis) IMF-CSIC, c/ Egipcíaques, 15, 08001 (Barcelona).

b) Online: https://us02web.zoom.us/j/6708521774?pwd=Ni9iNkNXNTl0QndtcmtrbXhNQXVNdz09

Coordina Oliver Hochadel (IMF-CSIC). Activitat organitzada pel Grup de Història de la Ciència, Institució Milà i Fontanals de Recerca en Humanitats (CSIC, Barcelona).

Exposició: “Microelectrònica a l’espai: missió BepiColombo”

Delegación del CSIC en Cataluña Egipcíaques, 15, Barcelona, Barcelona

Quart lliurament de la sèrie Objectes de la Recerca, que consta d'una mini-exposició, una xerrada, un vídeo i un concurs. L’objecte protagonista és un díode Schottky, desenvolupat a la Sala […]

Biennal Ciutat i Ciència. Embolisme por soleá

Per tal d'entendre com afecta el canvi climàtic als boscos, les persones dedicades a l'ecologia estudien els sons associats a les embòlies dels arbres. Aquests enregistraments sonors mostren ritmes sincopats que […]