Ahir, dimarts 26 d’octubre, la investigadora del CSIC, Carme Torras, va recollir el Premi Nacional de Recerca 2020, que rep ex aequo amb Bonaventura Clotet, metge especialista en VIH de l’Hospital Germans Trias i Pujol. La concessió del guardó s’havia donat a conèixer el passat juny.

Els Premis Nacionals de Recerca, que enguany han arribat a la seva 31a edició, són les màximes distincions que s’atorguen en l’àmbit de la recerca a Catalunya i amb les quals el Govern, a través de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), reconeix l’activitat investigadora dels científics vinculats al país. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, acompanyat de la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, va encapçalar la ceremonia i va afirmat que “la reconstrucció social i econòmica del país” després de la pandèmia de la Covid-19 “ha de passar per la recerca i la investigació”.

Carme Torras és professora d’investigació del CSIC i cap del grup de recerca en Percepció i Manipulació de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (CSIC-UPC). Se li atorga el Premi Nacional de Recerca 2020 per la seva investigació sobre intel·ligència artificial (IA) i robòtica assistencial. El jurat ha destacat, igualment, la seva intensa tasca de promoció de l’ètica en l’aplicació de la robòtica i la IA, contribuint a la disseminació científica d’aquestes disciplines, tant a nivell escolar i popular com en l’àmbit investigador i acadèmic.
Bonaventura Clotet, és metge i infectòleg. Director de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol, ha realitzat una recerca d’abast internacional al llarg de més de 40 anys en el camp del VIH i malalties relacionades.

En la ceremonia també es van entregar el Premi Nacional de Recerca al Talent Jove, a Núria Montserrat, professora d’investigació ICREA a l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC); el Premi de Comunicació Científica, a la revista Mètode; el Premi Nacional de Mecenatge Científic, a la Fundació Víctor Grífols i Lucas; el Premi Nacional al Partenariat Publicoprivat, a B. Braun Surgical SAU; i el Premi Nacional a la Creació d’Empresa de Base Científica, al Centre de Regulació Genòmica (CRG).

 

Instituto de Análisis Económico (IAE)

La investigadora Carme Torras en la cerimonia de lliurament del Premi Nacional de Recerca 2020.