Suposarà la construcció de tres edificis que acolliran l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE), del CSIC i la UPF, el Barcelona Institut of Science and Technology (BIST) i un nou complex de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). El projecte està impulsat per l’Ajuntament de Barcelona i la UPF, amb la participació del CSIC i el BIST com a socis estratègics.
 
S’ha aprovat i presentat als mitjans de comunicació el pla d’urbanització de la zona de l’antic Mercat del Peix, que posa oficialment en marxa el projecte de construcció del complex de recerca i innovació centrat en biomedicina, biodiversitat i benestar planetari.

Impulsat per l’Ajuntament de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra (UPF), compta amb la participació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i l’Institut de Ciència i Tecnologia de Barcelona (BIST) com a socis estratègics, i inclou la construcció del nou edifici de l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE), centre mixt del CSIC i la UPF.

El projecte de Mercat del Peix suposarà la construcció de tres nous edificis que acolliran l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE, CSIC-UPF), dedicat a la biodiversitat, el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), dedicat a la medicina personalitzada i de precisió, i un edifici de la UPF, dedicat a la investigació en Benestar Planetari.

L’alcaldessa de Barcelona, ​​Ada Colau, ha explicat que aquest projecte “confirma el compromís de Barcelona per ser una ciutat vinculada a la recerca i a la innovació, i representa el punt de partida per a la transformació massiva de tot el Parc de la zona de la Ciutadella.”

Els edificis es construiran sobre la superfície de 7.500 metres quadrats, que actualment és un aparcament i que va ser, fins a mitjans del segle XX, la llotja central de peix de Barcelona (Mercat del Peix). Si se sumen els diferents pisos dels edificis, són un total de 46.000 metres quadrats construïts, amb una inversió de 92,8 milions d’euros que seran aportats pel CSIC, la Generalitat i l’Incasòl, i una sol·licitud de crèdits al Banc Europeu d’Inversions. Està previst que les obres s’iniciïn a l’abril del 2022 i que estiguin enllestides el primer semestre del 2025.

En el nou edifici, l’IBE reunirà entre 120 i 130 investigadors agrupats en 25 grups de recerca, que actualment treballen en dos edificis separats. També obrirà dos nous programes científics, “Conservació” i “Evolució del comportament”, per augmentar la seva activitat científica. Un edifici propi permetrà a l’IBE consolidar el seu projecte de creixement per als propers anys, fins a arribar amb el temps a un màxim de 35 grups de recerca, cosa imprescindible per poder competir internacionalment.

En aquest sentit, Lluís Calvo, delegat institucional del CSIC a Catalunya, ha assenyalat que “és fonamental la creació de masses crítiques agregades”. I va afegir: “Cal reunir esforços, afegir coneixement científic, i per això serà fonamental el nou programa Horitzó Europa que ara comença, a partir de l’excel·lència científica, la innovació i l’impacte”.

Salvador Carranza, director de l’IBE, va destacar que l’activitat dels investigadors que acollirà el nou edifici se centrarà en tres àmbits: “Descobrir la vida, desxifrar l’evolució i conservar la biodiversitat”. Va recordar diverses de les emergències que afronta el planeta, com la pèrdua massiva de la biodiversitat i la sisena gran extinció, causada per l’home. Els científics de l’IBE analitzaran aquestes emergències amb projectes interdisciplinaris, innovadors, basats en la biologia evolutiva, la biodiversitat i la conservació.

La presentació de premsa sobre l’estat de el projecte també va comptar amb l’assistència de Jaume Casals (rector de la UPF) i Andreu Mas-Colell (president del patronat del BIST).

 

 

Instituto de Análisis Económico (IAE)

De esquerra a dreta: Lluís Calvo, delegat del CSIC a Catalunya; Ada Colau, alcaldessa de Barcelona; Jaume Casals, rector de la UPF, i Andreu Mas-Colell, president del BIST