El vaixell, que és propietat de l’Armada i forma part de la flota d’investigació oceanogràfica del Ministeri de Ciència i Innovació, està a punt de complir 30 anys. El CSIC participa en la gestió del vaixell en la seva part d’equipament científic, i també dona suport tècnic a les campanyes.

El Vaixell d’Investigació Oceanogràfica BIO Hespérides recalarà a la Ciutat Comtal el proper dia 27 d’abril, on té previst embarcar al personal científic i tècnic amb el material necessari per dur a terme el projecte TRANSMOW.

En el marc d’aquest projecte, el vaixell partirà el 28 d’abril per treballar en aigües de les Illes Balears i la Península Ibèrica. La campanya finalitzarà al port de Gijón el 16 de maig. Es dóna la circumstància que aquest mateix dia es compliran 30 anys des del lliurament del vaixell a l’Armada. Des Gijón, l’Hespérides tornarà a Cartagena el 21 de maig, per iniciar el seu període de manteniment.

No són moltes les ocasions en què el BIO Hespérides recala al port de Barcelona. L’última vegada va ser el 1995. En aquesta ocasió, a causa de la pandèmia actual, el vaixell no podrà visitar-se.

El BIO Hespérides forma part de la flota d’investigació oceanogràfica de l’actual Ministeri de Ciència i Innovació, conformada per un total de 10 vaixells oceanogràfics i considerada en el seu conjunt com una Infraestructura Científica i Tecnològica Singular (ICTS). Els vaixells de la flota serveixen fonamentalment a les campanyes que es desenvolupen en el marc del Pla Estatal d’Investigació, Desenvolupament i Innovació (I+D+I) i del programa marc de la Unió Europea, així com a les responsabilitats assignades als diferents Organismes d’Investigació Públics de la Secretaria d’Estat d’Investigació, Desenvolupament i Innovació.

El suport tècnic a bord dels vaixells oceanogràfics per a les campanyes regulades per la Comissió de Coordinació i Seguiment de les Activitats dels Bucs Oceanogràfics (COCSABO) va a càrrec de la Unitat de Tecnologia Marina del Consell Superior d’Investigacions Científiques (UTM-CSIC) .

El BIO Hespérides és el vaixell més gran de la flota i l’únic concebut inicialment amb capacitat per a realitzar recerca marina multidisciplinar en les regions polars (Antàrtida i Àrtic). La seva activitat principal es centra en els estius australs, quan desenvolupa campanyes científiques a l’Antàrtida i col·labora puntualment en el suport a les bases antàrtiques espanyoles, així com en projectes d’investigació programats en aquestes. La resta de l’any, la seva activitat es realitza principalment a l’Atlàntic, Pacífic i Mediterrani, donant suport a diferents campanyes d’investigació, així com al programa de cartografia de la Zona Econòmica Exclusiva.

Compta amb una dotació de 50 homes i dones, sota el comandament del Capità de Fragata Tomás Cordón Scharfhausen, i té capacitat per allotjar fins a 37 científics i tècnics. Té 82,5 metres d’eslora i un desplaçament de 2.832 tones a plena càrrega. La seva autonomia és de 12.000 milles a 12 nusos, i pot operar fins a 60 dies sense necessitat d’abastiment. El vaixell està fabricat en casc d’acer d’alta resistència, amb quilla reforçada per poder operar entre gels. El BIO Hespérides està certificat en operació en aigües polars com a vaixell de la classe “C” segons el Codi Polar de l’Organització Marítima Internacional.

Exemple de col·laboració Institucional

El vaixell, avarat l’any 1991, propietat de l’Armada i integrat en la Força d’Acció Marítima (FAM) amb base a Cartagena (Múrcia), és un exemple de cooperació institucional. La seva activitat és fruit de la col·laboració entre el Ministeri de Defensa i l’actual Ministeri de Ciència i Innovació per a la dotació dels fons i recursos materials i humans necessaris per al seu manteniment, operació i planificació de les seves activitats.

El CSIC, a través de la Unitat de Tecnologia Marina, participa en el manteniment, planificació i operació de l’equipament oceanogràfic que s’empra en les campanyes i dona suport tècnic directe als grups d’investigadors que s’embarquen.

El personal investigador pertany, en funció dels diferents projectes que es duen a terme, a universitats nacionals i internacionals, a Organismes Públics d’Investigació (CSIC, IEO, IGME entre d’altres), a l’Institut Hidrogràfic de la Marina i Reial Observatori de l’Armada , i a qualsevol organisme dedicat a la investigació marina i polar en les seves diferents facetes.

La campanya TRANSMOW

La campanya del projecte nacional TRANSMOW analitzarà les aigües que surten de la Mediterrània i recorren el marge atlàntic de la península, aplicant nous traçadors geoquímics –

-en concret, isòtops de neodimi i la distribució de terres rares. Aquestes eines innovadores s’aplicaran també en sediments marins per conèixer així la resposta de la Mediterrània a oscil·lacions climàtiques del passat. La campanya oceanogràfica TRANSMOW, que està dirigida per Leopoldo Pena i Jaume Frigola, del Grup de Recerca Consolidat en Geociències Marines de la Universitat de Barcelona (UB), ​​també forma part del projecte TIMED de l’European Research Council (ERC). La catedràtica Isabel Cacho, també membre d’aquest grup de la UB, és la investigadora principal dels projectes en els que s’emmarca aquesta campanya oceanogràfica.

També participen equips de l’Institut de Ciències del Mar  del CSIC (l’equip de Eva Calvo), així com del Centre de Ciències del Mar (CCMAR-IPMA, Portugal) i de l’Escola Royal Holloway de la Universitat de Londres (Regne Unit). Igualment, en el projecte col·laboren l’Institut Nacional de Ciències Marines (ISMAR) de el Consell Nacional de la Recerca (CNR) a Itàlia i l’ETH Zurich (Suïssa).

Commemoració el V Centenari de la primera volta a el món

Amb motiu de la commemoració del V Centenari de l’expedició de la primera volta a el món de Fernando de Magallanes i Juan Sebastián de Elcano, el BIO Hespèrides, hissarà el distintiu commemoratiu ja que forma part del “Grup de Vaixells del V Centenari”, per ser una de les unitats en servei en l’Armada que han completat la volta al món.

 

Instituto de Análisis Económico (IAE)

Imatge d’arxiu del Bio Hespérides