Dedicat a l’anàlisi de traces en restes arqueològiques com instruments lítics, metalls, ceràmica o restes biològiques, entre d’altres. També es presenten treballs sobre l’anàlisi de residus i el desenvolupament de noves eines quantitatives. A més, per primera vegada, s’hi inclouran anàlisis de microdesgast dental.

Del 4 al 7 d’abril de 2022 tindrà lloc al CosmoCaixa de Barcelona el 3r Congrés internacional AWRANA (Association of Archaeological Wear & Residue Analysts) amb el títol “Tracing Social Dynamics”.

Aquest esdeveniment reunirà més de 150 especialistes i estudiants en l’anàlisi de la traceologia en arqueologia. Això s’estén à l’anàlisi de les traces d’ús en lítica, restes de fauna (com són les dents, les banyes i els ossos), metalls, ceràmica i altres objectes. També es presentaran treballs sobre l’anàlisi de residus així com el desenvolupament d’eines quantitatives. A més, per primera vegada, s’inclouran les anàlisis de microdesgast dental.

L’anàlisi funcional de les traces en arqueologia  permeten conèixer quines eren les relacions i les interaccions entre els artefactes, les persones i los societats. Aquestes són informacions de gran valor per tal de reconstruir els sistemes tecno-econòmics, culturals i socials del passat.

Degut a les restriccions sanitàries i polítiques, el congrés tindrà lloc en format híbrid: presencial i virtual. El congrés està organitzat pel grup Arqueologia de les Dinàmiques Socials (ASD) de la Institució Milà i Fontanals-CSIC. Dos centres del CSIC també han contribuït a l’organització: Laboratory of Pleistocene Archaeology (CCHS, Madrid) y la Escuela Española de Historia y Arqueología de Roma (EEHAR, Roma).

El congrés compta amb el recolzament del Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya, el CosmoCaixa – Fundació “la Caixa”, ArchaeologyHub.CSIC (xarxa que agrupa els laboratoris d’arqueologia del CSIC), Sensofar i el grup ASD.

Web del congrés https://awrana.org/category/conferences/

 

 

 

 

Instituto de Análisis Económico (IAE)

Restes lítiques d’una excavació arqueològica.