El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) ha signat un acord de col·laboració amb l’ajuntament d’Olot a través d’Espai Cràter, amb l’objectiu de desenvolupar línies d’investigació i projectes centrats en l’àmbit de la vulcanologia i de el patrimoni cultural i natural.

La signatura del conveni ha tingut lloc aquest dijous 21 d’octubre al Saló de Sessions de l’Ajuntament d’Olot i ha comptat amb la presència de l’actual director de Geociències Barcelona (GEO3BCN-CSIC), Joan Martí, i de l’alcalde d’Olot , Pep Berga.

Tant Espai Cràter com Geociències Barcelona tenen interès a divulgar la ciència i l’activitat científiques, així com apropar el conjunt de la societat les Geociències i, més en particular, la vulcanologia. Amb aquesta signatura es reforcen les garanties per a realitzar activitats d’investigació museístiques i elaborar material divulgatiu. Martí és el comissari principal de l’exposició sobre vulcanisme que es podrà veure a Espai Cràter un cop s’inauguri el centre.

Espai Crater és un projecte que ja està en marxa a la ciutat d’Olot i que té l’objectiu d’establir com un nou centre de volcans. Aquest espai explicarà el fenomen vulcanològic, així com el patrimoni natural i cultural de la Garrotxa i, per tant, prendrà el relleu de l’actual Museu de volcans de la ciutat d’Olot, que ha realitzat aquest treball des de l’any 1991.

Primera Setmana de la Vulcanologia

Un dels primers exemples de col·laboració entre l’Ajuntament d’Olot i el CSIC ha tingut lloc aquesta setmana, del 15 al 21 d’octubre, amb la celebració de la Setmana de la Vulcanologia, organitzada per Espai Cràter. Aquesta primera edició ha estat comissariada pel director de GEO3BCN-CSIC i ha comptat amb la participació dels vulcanòlegs d’Olot Xavier de Bolós i Llorenç Planaguma, així com de cinc geòlegs internacionals provinents de Mèxic, Islàndia i Portugal: Antonio Brum, Ármann Höskuldsson , Joan Adújar, Gerardo de Jesús Aguirre i Bruno Scaillet.

Durant aquesta setmana s’han succeït diverses activitats divulgatives: seminaris oberts a el públic, sortides de camp amb la ciutadania d’Olot i també activitats formatives per als centres educatius de la zona.

La celebració de la setmana de la vulcanologia ha coincidit amb la novena edició del curs de postgrau internacional de vulcanologia, que organitza la Fundació d’Estudis Superiors d’Olot i la Fundació Universitat de Girona i l’estada de cinc especialistes en vulcanologia a la residència Faberllull de Olot. De fet, l’acord signat entre el CSIC i Espai Crater permetrà integrar aquest curs de postgrau.

Instituto de Análisis Económico (IAE)

Presentació del conveni aquest matí. D’esquerra a dreta, Xevi Collell, director de l’Espai Cràter, Joan Martí, director de GEO3BCN – CSIC, i Pep Berga, alcalde d’Olot.