Torna Inspiraciència, el certamen de relats del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) que fusiona ciència i literatura. Els escrits es podran presentar des d’avui 9 d’abril fins al 13 de juny en castellà, català, gallec o euskera.

El concurs compta amb la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació i el suport continuat de nombroses entitats culturals i científiques. A més, en aquesta edició comptarà amb la participació especial de la Delegació del CSIC a Aragó en l’organització de l’acte de lliurament de premis

Inspiraciència va néixer l’any 2011 amb el desig d’unir ciència i literatura per fomentar la creativitat i un apropament diferent al pensament científic. Al certamen, s’hi poden presentar relats curts d’un màxim de 800 paraules en dues categories: la jove (de 12 a 17 anys) i la d’adults (a partir dels 18 anys). Els originals s’enviaran a través del web del concurs, inspiraciencia.es, mitjançant inscripció prèvia.

Nou premi especial per als centres educatius

Enguany, com a novetat, s’introdueix el premi especial “De ciències i de lletres”, al qual podrà optar el professorat que hagi promogut la participació de seu alumnat amb com a mínim un relat a la categoria Jove del concurs. El premi serà una experiència relacionada amb el procés de creació d’un dels espectacles ideats per a la gala d’Inspiraciència.

Lliurament de premis

Des de la sisena edició el lliurament de premis del certamen ha tingut un caràcter itinerant i s’ha celebrat a Madrid, A Coruña, Sevilla o San Sebastià. En el 10è aniversari del concurs, el passat 2020, el lliurament se celebrà a Barcelona, d’on va sorgir la iniciativa. Enguany, si les circumstàncies sanitàries ho permeten, la cerimònia tindrà lloc a Saragossa al mes de setembre.

El jurat estarà compost per persones vinculades a l’àmbit científic i literari, com María Jesús Lázaro, delegada institucional del CSIC a Aragó; Manuel Vicente, del programa Efervesciencia de Radio galega; Ana Bellón, de la Unitat de Comunicació del CSIC a Galícia; María Vicioso, de la Unitat de Divulgació i Comunicació de l’Institut de Ciències del Mar (CSIC); Naiara Berrojalbiz, investigadora del CSIC a l’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua; un representant de l’Asociación de Escritores e Escritoras en Lingua Galega; o un representant de Biblioteques de Barcelona.

Inspiraciència és un concurs impulsat des de la Delegació del CSIC a Catalunya en el que també hi col·labora la Vicepresidència Adjunta de Cultura Científica del CSIC i que pot realizar-se gràcies a la implicació de moltes persones de les delegacions i instituts del CSIC a: Andalusia, Aragó, Balears, Canàries, Extremadura, Galícia, País Basc i les comunitats de Madrid i València.

Les següents entitats culturals i científiques també col·laboren en el certamen: Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès; Escuela de Escritores; Asociación de Escritoras e Escritores en Lingua Galega; Editorial Galaxia; Euskal Etxea -Centre Cultural Barcelona; Elhuyar Fundazioa; Mètode-Revista de Difusió de la Investigació de la Universitat de València; Associació d’Escriptors en Llengua Catalana; Investigación y Ciencia; Biblioteques de Barcelona y Eferveciencia- Radio galega.

Comunicació CSIC Catalunya

Instituto de Análisis Económico (IAE)

Pòster de la XI edició d’Inspiraciencia.