El CSIC se situa com la tercera institució en nombre de projectes obtinguts del programa europeu de R+D+I Horizon 2020. Es col·loca després del CNRS (França) i el Fraunhofer (Alemanya), obté un 45% més de recursos competitius i destaca la innovació en Ciències dels Aliments, Agràries i Materials.

El CSIC se situa com a tercera institució europea en nombre d’accions (projectes de recerca obtinguts) del programa marc de R+D+I de la UE, la gran eina plurianual de finançament de la Comissió Europea per impulsar la investigació, el desenvolupament i la innovació. El CSIC ha obtingut 882 projectes, fet que suposa un creixement del 22% respecte a l’anterior programa marc europeu. Així ho constaten les dades de l’actuació del CSIC al vuitè programa marc, anomenat Horitzó 2020, que abasta el període 2014-2020, en comparació del setè programa marc (2002-2013).

El CSIC se situa així només per darrere del CNRS (França), que va obtenir 1.868 accions, i del Fraunhofer (Alemanya), que en va rebre 1.102, segons dades del portal F&T d’H2020 (dades del 16 de desembre 2021). El CSIC va avançar institucions tan rellevants com CEA (França), amb 779; CNR (Itàlia), amb 774; i les Universitats de Cambridge i Oxford (Regne Unit), amb 755 i 716, respectivament.

Quatre centres de Catalunya entre els sis primers

Els centres del CSIC que han obtingut més accions del programa H2020 han estat Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB), Institut de Ciències del Mar (ICM), Centre Nacional de Biotecnologia (CNB), Institut de Nanociència i Materials d´Aragó (INMA), l´Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l´Aigua (IDAEA), l´Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB), el centre nacional Institut de Recerca i Tecnologia Agrària i Alimentària (INIA), el Centre d´Investigacions Biològiques Margarita Salas (CIB), l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA) i l’Institut de Catàlisi i Petroleoquímica (ICP).

Quatre centres dels sis primers són centres de Catalunya, i l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC), el centre que ha aconseguit més finançament del Programa Marc Europeu de Recerca i Innovació H2020 de tot el CSIC. Representa el 8% del finançament total del CSIC H2020 i el 49% de l’Àrea de Materials. L’acompanyen l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), segon centre per volum de finançament de tot el CSIC; l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC) i l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM-CSIC), cinquè i sisè respectivament.

El CSIC ha obtingut un 45% més de finançament competitiu procedent del programa H2020 respecte del programa anterior. Tot plegat, els ingressos globals han augmentat i el finançament per acció s’ha situat en una mitjana de 428.000 euros. El CSIC es consolida com la principal entitat espanyola i una de les primeres a nivell europeu en participació en accions del programa Horizonte 2020.

El CSIC, però, ocupa el novè lloc pel que fa al retorn econòmic de les accions. Aquesta disparitat s’explica per la diferència dels costos de recerca a Espanya respecte als seus socis europeus i per l’elevat nombre d’accions Marie Sklodowska Curie Actions Individual Fellowships que tenen una dotació mitjana menor que altres subprogrames.

La destacada posició del CSIC al programa MSCA-IF va motivar el llançament d’una iniciativa pròpia encaminada a l’atracció i la retenció del talent. Aquesta iniciativa es tradueix en una sèrie d’ajudes extraordinàries, concedides després de concurrència competitiva, per a l’extensió dels contractes per un període de 18 mesos i amb l’objectiu de millorar i facilitar la participació en les convocatòries del Consell Europeu de Recerca (ERC). A la primera edició es van seleccionar 15 contractes i la segona sis.

Focus en la innovació

El programa Horizon 2020 va plantejar nous desafiaments cientificotècnics en apostar per la innovació, sobretot amb les convocatòries dels pilars de Lideratge Industrial i Reptes Socials, que exigien als projectes un nivell elevat a l’escala de maduresa tecnològica (o Tecnhology Readiness Level (TRL), en anglès).

A aquesta circumstància s’hi ha adaptat bé el personal investigador del CSIC centrat en Ciència i Tecnologia dels Aliments així com en Ciències Agràries. En totes dues temàtiques, el CSIC ha augmentat tant el nombre d’accions finançades com el retorn econòmic. Els grups d’aquestes àrees s’han adaptat a les convocatòries del Repte Social 2, Bioeconomia, que aplega seguretat alimentària, agricultura i silvicultura sostenibles, investigació marina i marítima i aigües interiors.

La investigació en Ciència de Materials ha destacat pel creixement del nombre d’accions i de retorn econòmic a les convocatòries d’H2020. Sobretot, ha obtingut bons resultats a les convocatòries de Tecnologies Futures i Emergents (Future and Emerging Technologies, FET), Repte Social d’Energia i Consell Europeu de Recerca (ERC)

Aquests resultats són fruit de l’esforç i la dedicació del personal investigador, tècnic i de suport del CSIC i de l’aposta de la institució per reforçar la internacionalització. L’organisme ha comptat amb el suport del Ministeri de Ciència i d’Innovació i de l’Agència Estatal de Recerca, que mitjançant les convocatòries de suport a la internacionalització han cofinançat l’Oficina de Projectes Europeus del CSIC durant el programa Horitzó 2020.

Comunicació ICMAB-CSIC /  CSIC Comunicació /  CSIC Catalunya

 

Instituto de Análisis Económico (IAE)

Infografia del ranquing dels centres del CSIC que han obtingut més accions en el programa europeo Horizon 2020 (ICMAB-CSIC).