La Delegació del CSIC a Catalunya convoca la tercera edició del concurs Ciència en Memes per trobar el millor mem d’inspiració científica creat pels usuaris. Es convoca a través de la plataforma Twitter i restarà obert entre el 16 de juny i el 9 d’agost. Comptarà amb dues modalitats: el premi de jurat i el premi del públic.  TERMINI AMPLIAT fins el 23 d’agost.

Objecte del concurs

El concurs #CienciaenMemes es va posar en marxa el 2019 per fomentar la ciència des d’una perspectiva còmica i lúdica i es desenvolupa exclusivament a través de Twitter per potenciar l’ús d’aquesta xarxa social. Està obert a qualsevol participant.

La RAE defineix la paraula ‘meme’ com a “imagen, vídeo o texto, por lo general distorsionado con fines caricaturescos, que se difunde principalmente a través de internet”. En català, el TERMCAT, defineix ’mem’ com a “Contingut de to humorístic, generalment una imatge, una frase o un vídeo, que s’escampa per les xarxes socials i és imitat, compartit o utilitzat per un gran nombre de persones“.  Un mem, doncs, és una imatge que descriu una idea, concepte o situació, manifestat en qualsevol tipus de mitjà virtual i que es replica a través d’internet.

Amb el concurs #CienciaenMemes es busca la participació activa dels usuaris de Twitter i fomentar la creativitat i la ciència des de l’humor. Els mems poden respondre a qualsevol tipus de temàtica científica, sempre que la seva relació amb la ciència sigui clara i lògica.

#CienciaenMemes està organitzat per la Delegació del CSIC a Catalunya i compta amb el suport de Cultura Científica del Consell Superior d’Investigacions Científiques. Els guanyadors de les edicions anteriors es poden veure aquí.

Termini i procediment

  1. El concurs començarà aquest dimecres 16 de juny 2021 i finalitzarà el 9 d’agost a les 23:59 hores (horari peninsular), moment en què no s’acceptaran noves propostes. TERMINI AMPLIAT fins al 23 d’agost, a la mateixa hora.
  2. El procediment per a participar és senzill. El contingut creat per cada participant s’ha de pujar en un únic tuit que contingui, al menys, la informació següent:
    1. Un esment al compte @CSICCat.
    2. El hashtag #CienciaenMemes.
    3. El mem com a únic contingut multimèdia del tuit.
  3.     El tuit pot anar acompanyat de text en la publicació, si bé el mem és l’única cosa que es tindrà en compte per al premi.
  4.     Cada persona pot crear tants mems com vulgui, però cada un haurà de ser publicat en un únic tuit.
  5.     Els mems poden estar escrits en català, castellà, gallec o euskera.
  6.     El contingut ha de ser original, creat pel propi autor o autora i no haver estat usat amb anterioritat.
  7.     El mem serà una imatge estàtica (format .jpg o .png) o dinàmica (format GIF) que respongui a qualsevol tipus de temàtica de ciència com, per exemple, història de la ciència, anatomia animal, física quàntica, robòtica, astrofísica, ciències humanes i socials, etc.

Desqualificació

Els tuits seran desqualificats del concurs si:

  1.     Contenen més d’una imatge o mem per publicació.
  2.     La temàtica del mem no està relacionada de cap manera amb el món científic.
  3.     El format de la imatge és diferent a .jpg, .png o .gif.
  4.     Es considera que el mem promou un missatge sexista, racista, homòfob o conté qualsevol altra forma de discriminació.

Selecció i premis

  1. Cada participant declara ser responsable de l’autoria del mem presentat i complir els requisits que consten en aquestes bases. Les persones participants autoritzen la comunicació, exhibició i difusió dels mems pel CSIC, a través dels seus portals web, xarxes socials, o en qualssevol altres format/materials, sempre amb menció del compte de Twitter del autor/a. En cap cas hi haurà remuneració econòmica.
  2.     Es repartiran dos premis consistents en un lot de publicacions de diferents col·leccions del CSIC.
  3.     Tots els usuaris participen en la mateixa modalitat, si bé es lliuraran dos premis diferents:
    1. Categoria Jurat: un jurat de 5 persones, format per diferents representants del CSIC i de la comunitat científica, decidirà el millor mem entre tots els participants. Es valorarà la creativitat, l’originalitat, l’adequació i valor de la divulgació que es planteja.
    2.  Categoria Públic: la publicació amb el mem que més retuits rebi, comptabilitzats en la publicació original, serà la guanyadora d’aquesta categoria. Els retuits es comptaran fins al 12 26 d’agost les 23:59h (horari peninsular).
  4. La data de la decisió del jurat s’anunciarà públicament amb antelació.
  5. La decisió es farà pública a través de les xarxes socials de @CSICCat i es publicarà al web www.delegacion.catalunya.csic.es/.
  6. Es contactarà amb les persones premiades a través de MD (missatge directe a Twitter) per concretar la direcció d’enviament dels llibres. És un concurs circumscrit a l’àmbit nacional (les persones guanyadores hauran d’aportar una adreça d’enviament dins d’Espanya).
  7. La participació suposa l’acceptació d’aquestes condicions. La interpretació de les bases, així com qualsevol decisió referent al concurs, correspon a l’organització.
  8. Aquestes bases estan publicades en www.delegacion.catalunya.csic.es.

Jurat #CienciaenMemes 2021

El jurat d’aquesta tercera edició de #CienciaenMemes està conformat per les següents persones:

  • Millán Mozota, investigador de la Institució Milá i Fontanals de Investigación en Humanidades, IMF-CSIC, @INDI_inclusion.
  • Lissette Lemus, gestora de transferència tecnològica de l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial, IIIA-CSIC, @lisslemus.
  • Naiara Berrojalbiz, investigadora postdoctoral de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua, IDAEA-CSIC.
  • Sabela Rey, unitat de comunicació del Centro Nacional de Microelectrónica, IMB-CNM-CSIC, @sabelamanfredi.
  • Adrián G. C. / El físico barbudo, divulgador científic, @elfisicobarbudo.

Per a qualsevol dubte, podeu posar-vos en contacte a través de Twitter (mitjançant MD o amb el hashtag #CienciaenMemes), així com a través de l’adreça mail difusio@dicat.csic.es.

 

 

Logo Ciencia en memes 2021

El termini per a la  recepció de mem ha estat ampliat fins el 23 d’agost.