El projecte ARTIFICIA és una plataforma oberta i col·laborativa que té com a finalitat dur a terme activitats que articulin el debat al voltant de l’impacte de la tecnologia, i més concretament de la Intel·ligència Artificial (IA), dins de la cultura i la societat des d’una perspectiva crítica.
 

El projecte, segons els seus creadors, entre els quals es troba el IIIA-CSIC, pretén esdevenir una eina de divulgació de la creativitat augmentada i democratitzar el coneixement en IA, així com la seva aplicació en les creacions artístiques.

Aquest projecte planteja la creativitat i l’art com a disciplines que no li pertanyen únicament a l’ésser humà, veient en les col·laboracions emergents entre humans i ordinadors que ve salt tecnològic en l’art. El projecte neix de la necessitat de cobrir un espai inexistent fins al moment, que aglutini diferents agents relacionats amb la IA, la investigació i la creativitat artística, ja que segons expliquen els seus organitzadors, “vam detectar que hi havia un gran potencial de persones implicades en aquestes àrees que no tenien un espai comú de trobada i intercanvi d’idees “.

A més, ARTIFICIA relaciona la IA, la creativitat computacional i les arts i busca donar resposta a preguntes com aquestes: què és la creativitat, com poden les màquines fomentar-la, quins són els límits ètics que caldria tenir en compte, i quines són les oportunitats i limitacions que la IA ofereix als creadors de música.

La música serà la primera modalitat artística que exemplificarà aquestes relacions entre art i IA a través d’un cicle de performances i debats que es durà a terme en tres sessions online entre març i maig de 2021. Les sessions, en anglès i d’accés obert, estaran centrades en la creativitat musical i l’ús de la IA, amb presentacions de projectes i actuacions en directe, a més de debats amb experts internacionals i locals.

La primera sessió, “Improvisació musical amb IA” el 10 de març, comptarà amb Ramon López de Mántaras, professor d’investigació del CSIC a l’IIIA, com a moderador.

Aquesta sessió comptarà també amb artistes i experts internacionals en IA com Mark d’Inverno y Matthew Yee-King  de Goldsmith, Universitat de Londres, Augusto Sarti i Clara Borrelli de l’Politècnic de Milà i Sara Sithi-Amnuai graduada de California Institute of the Arts.

Les següents sessions, previstes el 8 d’abril i el 6 de maig respectivament, abordaran el paper de la tecnologia de la IA en la composició, la interpretació i l’educació musical.

El projecte és fruit de la col·laboració entre institucions públiques i privades que s’uneixen per impulsar aquesta iniciativa i apropar el coneixement sobre la tecnologia i la IA aplicada a les arts, a un ampli espectre de la població. Les entitats participants són: The Visual Suspects, entitat impulsora i coorganitzadora de el projecte juntament amb l’Institut de Recerca en Intel·ligència Artificial (IIIA-CSIC), Kreo Música i UPF Ventures. El projecte compta també amb la col·laboració de l’ESMUC, el Music Technology Group (MTG) de la UPF i el Festival Cruïlla.

Més informació: https://www.artificia.pro/es/

 

 

Instituto de Análisis Económico (IAE)